L-Style

L-Style

Ezt vedd fel, ha állásinterjúra mész

2017. február 08. - L-Style

Hihetetlen gyorsasággal telt el az előző év, még mindig kapkodom a fejem, hogy már 2017-et írunk. Számomra az év úgy kezdődött, hogy ismételten az álláskeresők táborát erősítem. Ezért gondoltam megosztom veletek mi az, amit felvehetünk ebben a szituációban és mi az, amit inkább kerüljünk. Tudom, lerágott csont, de mégis jó néha felfrissíteni eme divattudásunkat. Szerencsére ilyenkor télen talán könnyebb dolgunk van alapból az öltözködéssel így igaz ez az állásinterjús öltözékekre is. Nem fogunk megsülni egy blézerben, ingben vagy zárt cipellőben. Nem is szaporítom tovább a szót, mutatom azokat a darabokat, amelyek hozzásegíthetnek álmaitok állásának elnyeréséhez.

Mostanában, olyan kedvesek a cégek, hogy előre elküldik az elvárt öltözet típust, nem biztos hogy ez a megfelelő magyar szó az angol dress code-ra. Nézzük először ezeket!  

Business attire vagy Business professional

Ez a kettő kifejezés egy és ugyanazt jelenti, üzleties, elegáns megjelenés. Nagyjából fehér inget, fekete kosztümnadrágot és sötét színű blézert jelent. Itt megjegyezném, mostanában buli összeállításként is elég népszerű holmik ezek. Na, már most véleményem szerint ez a fekete, fehér páros baromi unalmas. Viszont, ha biztosra akarsz menni, maradj ezeknél a színeknél. Legyen akkor már inkább sötétkék nadrág, krémszínű ing és egy fekete blézer. Vagy a nadrágot lecserélhetjük szoknyára is, szintén sötétebb színben. Ebben az esetben nem tanácsos a póló vagy elegánsabb felső sem, maradjunk inkább az ingnél.  

e459a1b94605ecae0471a8f0d449723c.jpg

26-grey-business-attire-looks-for-ladies-16.jpg

A Mango, Zara vagy a Promod élen jár ebben a stílusban vagy elérhetőbb árkategóriában ott a H&M. Illetve még az Orsay is tele szokott lenni business cuccokkal szintén horrorisztikus árakon. De egyszer szerintem megéri beruházni egy minőségi darabba. Blézerekért, zakókért mehetünk akár turkálókba is. Nem olyan régen egy pöpec szürke gyapjú blézert vettem a Hádában.

Zara

6e8d145608aae2e5b28603aec260dfc8.jpg

Mango

     

 Orsay

    

 Promod

       

 

Business casual

Na itt azért már lazázhatunk egy kicsit, jöhet a kardigán vagy vékony elegáns pulóver. Illetve belefér a fekete vagy sötétkék, egyszínű semmi esetre sem szaggatott farmer is. És természetesen az egybe ruha is, esetleg mintás verzióban. Az inget is helyettesíthetjük egy cuki pólószerű felsővel. Igazából rengeteg variációt kínálnak nekünk az üzletek.

image.png

image.jpg

image2.png

image3.jpg

De mi van akkor, ha nincs megadva semmiféle dress code? Ebben az esetben, inkább legyünk szuper elegánsak és válasszuk a biztos fekete fehér összeállítást, ahogy már említettem vagy nézzük meg milyen jellegű céghez megyünk. Más az elvárás egy ügyvédi irodánál és megint más egy tech cégnél vagy egy ruha üzletben. Az ügyvédi iroda esetben maradjunk a konzervatív vonalnál, egy digitális cégnél vehetjük kicsit lazábbra a figurát.

Néhány hasznos tanács:

- Készítsük ki a ruhánkat, már az interjú előtti este

- Mindenképpen olyan darabokat válasszunk, amiben kényelmesen érezzük magunkat. Nincs is annál rosszabb mint, hogy szorít a ceruzaszoknya

- Igaz ez a cipőre is, olyat ne vegyünk fel, amiben nem tudunk magabiztosan közlekedni

- Ne viseljünk harsány színeket, mint amilyen a piros vagy narancssárga, kivéve ha kretív posztra jelentkeztünk

- Ne legyen gyűrött, foltos a ruhánk, ez szerintem alap kellene, hogy legyen mindenki számára

- Hagyjuk otthon az erős parfümöt, csak valamilyen könnyű illatot viseljünk

- Elfelejthetjük az erős sminket és a báli frizurát is, sőt a körmünk is legyen inkább minimal, nude vagy pasztell színű

- Csínján bánjunk a kiegészítőkkel is, ez nem az a pillanat, amikor elő kell vennünk a kalapunkat de kerüljük a hatalmas, nagyméretű ékszereket is

A bejegyzés trackback címe:

https://l-style.blog.hu/api/trackback/id/tr3312237578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gumirocker 2017.02.09. 11:10:36

Nekem egy gondom van a business casual összeállítással - én pl. világért fel nem vennék szoknyához és ruhához boka csizmát. Vagy hosszú szárú csizma vagy körömcipő.

nikk rivers 2017.02.09. 12:52:41

Szégyenletes képmutatásnak tartom, ha egy állásinterjún számít, milyen mértékben tud a jelentkező saját személyes stílusát meghaladóan kiöltözni.

xyyyxyxyyxyxyyx 2017.02.09. 14:07:36

Alternatív megoldásként pedig tanulj meg Javában programozni, és abban mész az állásinterjúra, amiben csak akarsz (a szakadt melegítőt is beleértve), akkor is simán felvesznek.
Egy-két cégnél már olyan hiány van, hogy ha nem szimpatikus a HR-es, simán mondhatod neki, hogy nyald ki a hátsóm, nem fognak elküldeni, csak megkérdezik, hogy mennyire alaposan parancsolod.

redhusky 2017.02.09. 14:39:53

Kémikusként is azt vesz fel az ember, amit akar, ugyanis többezren hiányoznak a szakmából (nem csak Mo-ra gondolok itt). A fizetés versenyképes, ruhákra meg nem igazán kell költeni :D
Mondjuk tanulni azt kell, meg fejlődni szakmailag, bár az igaz a javásokra is.
HR-es se a szép ruhákat nézi, hanem hogy szakmailag mit tud a delikvens, nincsenek idióta kérdések se, mint pl "Melyik tulajdonságodat nem szereted?", vagy hogy "Hol képzeli el Ön magát öt év múlva" stb.

orient 2017.02.11. 00:48:19

Nem ertem miert kezelik ekkora bunteteskent a legtobben a ki kell oltozni munkahelyre dolgot. Ez komolyan ekkora nagy erofeszites? Mindenki csak melegitoben vagy farmerban erzi jol magat? Egy atlag olasz varosban meg a melos is munka utan felveszi az oltonyt ha lemegy kavezni vagy egy etterembe a nojevel, itt meg azon megy a nyafi miert kell kioltozni interjura. Nem kell, csak sokat mond a tarsadalomrol ez a foku igenytelenseg.

Velato 2017.02.11. 06:54:10

@orient: Tökéletesen egyetértek!
A másik meg, hogy a legtöbb nő manapság nyavalyog hogy harisnyát kell húzni. Egykor pedig a nőiesség egyik szimbóluma volt...

orient 2017.02.11. 09:31:24

@Velato: A fermer meg melegito arra lett kitalalva, hogy az emebr sportoljon, fizikai munkat vegezen, vagy otthon a TV-t ebben nezze. MO-n meg ugye mindenki ezt hordja mindenhova. En regimodi vagyok, van vagy 10 oltonyom, es nem vagy manager vagy ugyved. Ha lemegyek egy etterembe, kioltozok. Oltony nyakkendo, nem azert mert kell, hanem mert ez egy esemeny es ebben erzem jol magam. Alt. mint allatkerti bohocokra neznek ram es paromra termeszetesen. Egy atlag no ha kioltozik, akkor ugy nez ki mint egy prosti szupermini szoknyaban amibol mindene kilatszik alul-felul. Az fickoja meg legjobb esetben felvesz egy draga inget amit kikombol, feltur, hogy kilogjanak az izmai meg tetkoi. A maradek meg farmerban, poloban (jobb esetben ingben) vagy mas egyeb ruhaban "erzi jol magat". Szive joga mindenkinek persze, csak ez mas orszagokban annyira nem jellemzo es el is jutottunk oda, hogy miert kell olyan hacukat felvennem interjura, vagy munkahelyre amit egyebkent sosem vennek fel. A sosem vennek fel a gond...
süti beállítások módosítása