L-Style

L-Style

Hogyan motiváld magad a nyelvtanulásra?

2017. március 27. - L-Style

Akik Magyarországon élnek, azoknak fokozottan szükségük van arra, hogy nyelveket beszéljenek. Miért? A magyart nagyon kevesen beszélik, nem tartozik az ENSZ nyelvekhez de még az EU-s nyelvekhez sem. Másik sajnálatos tény, hogy egyik másik nyelvet sem értjük meg, olyannyira egyedi a mi nyelvünk. Míg egy lengyel valamicskét ért az oroszból vagy a szlovákból, rólunk ez nem mondható el. Így, aki nem ismeri fel korán a nyelvtanulásban rejlő lehetőségeket, arra bizony cudar idők várnak. Mára már ott tarunk, hogy az angol felső már nem különlegesség, hanem inkább elvárt alap tudás. Gimnazista koromban nem gondoltam volna, hogy egy különleges nyelvszakkal oly sokat fogok érni felnőtt koromban. Ma viszont több ismerősöm is, aki beszéli a japán, portugál vagy orosz nyelveket felsőfokon, jól fizető munkaajánlatokat kap. Na, de térjünk a lényegre, hogyan motiváljuk magunkat nyelvtanulásra felnőtt korban?

1. Hozz létre egy tanuló sarkot

Szerintem ez egy viszonylag jó ötlet, mert ebben az esetben mindig látni fogod a könyveket, füzeteket. Sőt, sokkal egyszerűbb csak leülni egy kis asztalkához és székhez majd elmerülni a nyelvtan rejtelmeiben. Nálam az a baj, hogy egy nagy Ikeás íróasztalom van és mindig csak pakolgatom az anyagokat ide-oda. Úgy, hogy most azon gondolkozom, hogy vagy a nagy íróasztalon belül hozok létre egy külön részt, külön székkel vagy kialakítok egy kis sarkot. Nem kell nagy dolgokra gondolni, egy régi kopott asztalka is megfelelő lehet, egyszer kétszer átfestitek és már kész is az új tanulós íróasztal. De az Ikeában is olcsón lehet venni mini íróasztalkákat.


2. Alakíts ki egy szokást

Minden nap egy bizonyos időpontban tanulj. Ez ugye nehezebben kivitelezhető, ha dolgozik az ember. Haza ér, fáradt, semmi máshoz sincs kedve, mint hogy beüljön a TV elé. Na, ilyenkor kell erőt venni magunkon. Legyen mondjuk, hogy ha haza érünk, eszünk, csinálunk egy teát és gyorsan neki ülünk az aznapi anyagnak. Ne halogassuk az esti tanulást, tapasztalatból mondom. Ha pedig egyetemisták vagyunk, hát akkor elég könnyű dolgunk van. Tanulhatunk délelőtt, a kávé után vagy amikor az óráink engedik. Én mondom, használjátok ki azt az időszakot, amíg egyetemisták vagytok.  

3. Érezd jól magad tanulás közben

Ebben az esetben arra gondolok, hogy ne csak az legyen a metódus, hogy előveszed a nyelvtan könyvet és körmölsz. Csináld azt, hogy az adott idegen nyelven játszod a kedvenc videójátékod vagy olvasd el a kedvenc könyved. Angolból mindenkitől azt hallom, hogy nézz sorozatokat, filmeket angolul. Én mindig is ezt csináltam, soha nem éreztem a  fejlődést, viszont németül annál inkább. Netflixen angolul rengetek minden elérhető felirattal együtt de még németül is. Számos hasonló lehetőséget találhatunk, nézz például youtube vloggereket vagy hallgass zenét aztán fordíts le a számokat. Állítsd át a social media fiókjaidat, nekem a Facebook és az Instagram már német.   

4. Foglalkozz vele minden nap

Ezt azt hiszem nem kell magyarázni, miért fontos. Még ha csak fél órát is de nagyon fontos, hogy minden egyes nap foglalkozzunk a nyelvtanulással. Ha csak annyit, hogy megnézünk egy részt a kedvenc sorozatunkból akkor legyen csak annyi. Ajánlom a Jóbarátokat vagy hasonló rövid vígjátékokat, semmiképpen ne 45 perces sorozatokkal próbálkozzunk.

5. Járj társaságokba

Ezt a tanácsot is sok helyen olvastam, hogy járjunk nyelvklubokba, tanuló körökbe. Ez azért kicsit nehezebb annak, aki nem egy barátkozós fajta. De vannak olyan nyelviskolák, ahol részt lehet venni a normál tanfolyamon kívűl kommunikációs tréningeken is. Ahova én járok ez például teljesen ingyenes ráadásul anyanyelvi tanárral folynak a beszélgetések. Az Erasmusos klubbok is szoktak tartani Language Tandem nevű programokat. Ez azt jelenti, hogy te felajánlasz egy nyelvet amin profi vagy és a másik is szintén. Kérdés, ki akar magyarul tanulni?

Azért remélem valamennyire hasznosak voltak az alábbi tippek, ha nektek is van ötletetek várom őket!

A bejegyzés trackback címe:

https://l-style.blog.hu/api/trackback/id/tr5112372335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása