L-Style

L-Style

Bezöldülünk

2019. november 18. - L-Style

Nagyon nagy Instagram függő vagyok, nagyjából ezer különböző külföldi és hazai magazint, személyiséget, bloggert, híroldalt követek. Egyre többet látok olyan posztokat, amelyek a zöldülésről, zero waste otthonról, alakítsd az otthonod környezetbarátabbá, szemetelj kevesebbet témákról szólnak. Ezeknek a kezdeményezéseknek az a lényege, hogy felhívják figyelmünket arra, hogy Földünket hamarosan véglegesen elhasználjuk. Arra próbálnak sarkallni, hogy szakítsunk azzal a berögzült gondolkodásmóddal, ami úgy szól “mi változna, ha pont én nem műanyag zacskókban venném a gyümölcsöt, zöldséget?”

less-plastic.jpg

Műanyag zacskó helyett vászonzsák

Igen ezt már említettem, hiszen ez az egyik legegyszerűbb kezdő lépés. Én minden héten legalább egyszer veszek zöldséget, gyümölcsöt, pékárut van hogy élelmiszerüzletben, máskor a piacon. Nagyon sok helyről be lehet már szerezni a kis táskákat, magyar tervezőktől vagy nagy internetes webshopokból is rendelhetünk néhányat. A nagy bevásárlásokhoz már régóta vászontáskát használok, ami mindig benne van az aktuális hátizsákomban.

Csomagolásmentes vásárlás

Hát, azt hiszem ezt nagyon nehéz megvalósítani. Szinte mindent műanyagba, papírba vagy valamilyen más káros anyagba csomagolnak, még a fogkrémet is. Létezik már itthon is csomagolásmentes bolt, így akinek van ideje és energiája ellátogathat oda. Személy szerint, amit lehet megpróbálok csomagolásmentesen beszerzeni. Legyen ez például a fogkrém vagy egyszerűen készítsünk házi változatot, például joghurtból. Hozzunk létre kis konyhakertet a fűszereknek, ezt akár az ablakban vagy mini teraszon is megtehetjük.  

bfd9301fe1e6fbd0b1617ed8b0ac13bb.jpg

Zero waste a fürdőszobában

Felejtsük el az egyszer használatos vattakorongok használatát és vegyünk olyat, ami kézzel vagy akár mosógépben is mosható. Emellett a tisztítószereinket is lecserélhetjük, bár én a Domestoshoz ragaszkodom. De számos olyan tisztítószer érhető el, amelyet még nagymamáink használtak. Ilyen az ecet, szódabikarbóna, citromsav, amelyeket illóolajokkal vagy citrommal illatosíthatunk. Én hatalmas smink halmozó vagyok, legalább 10-15 féle rúzzsal rendelkezem. Vásároljunk kevesebbet vagy válasszunk olyan márkát, amely ökotudatos például a csomagolása újrahasznosított. Már a szilárd samponok is elérhetőek, fürdéshez használjunk tömb szappant.        

Vásároljunk használtruha boltban

A divat az egyik legszennyezőbb iparág, így próbáljuk meg kerülni a fast fashion üzleteket. A fővárosban de már vidéken is nagyon sok second hand üzletben vehetünk ruhákat. Ne féljünk bemenni és válogatni a különböző egyedi darabok között, ha innen vásárolunk, tuti, hogy nem jön velünk szemben az utcán. Illetve méretben is nagyobb a választék.    

A bejegyzés trackback címe:

https://l-style.blog.hu/api/trackback/id/tr2515311634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2019.11.20. 07:36:33

Ezeknek a 99.9%-a kb. szart sem ér. Az európai szemét 99.9%-a zárt tárolóban végzi, ahonnan amúgy szerintem idővel újra fel lesz dolgozva, egyszerűen azért, mert ott van a legnagyobb koncentrációban a nyersanyag. Csak ma még ehhez nincs meg teljesen a technológia.

De a kisfókák szempontjából nem általában a nejlonzacsi vagy a műanyag szívószál a probléma, hanem az a tahó aki eldobja az utak mentén, ahonnan belemossa a víz a patakba, folyókba, illetve az a tahó aki egyenesen a patakba dobja. Ergo nem a nejlonzacsi gyártás ellen kellene harcolni, hanem annak a kezét letörni aki szétdobálja a szemetet. Csak ez általában a társadalom legalja, márpedig mivel a zöld mozgalom alapvetően a tömeggyilkos kommunisták szalonképesebbé csomagolt verziója, ők soha nem szállnának szembe a lumpenproletárokkal. Sokkal kényelmesebb a nejlonzacsi ellen harcolni mint a proli ellen: a nejlonzacsi még egy aktivistát sem vágott pofán.

L-Style 2019.11.20. 13:18:40

@midnight coder: Kedves midnight coder! Köszönöm, hogy megosztottad a véleményed. Más tipp tudnál írni, hogyan védjük a környezetünket?
süti beállítások módosítása