L-Style

L-Style

Magyar design eszközök

2017. április 10. - L-Style

Azt ugye tudjuk, hogy a magyar kreatív nép, el vagyunk halmozva divattervezőkkel, táskakészítőkkel de még ékszertervezőkkel is. Számos magyar kézműves termékkel találkozhatunk a Wampon és más művészeti termékeket árusító piacon. Vigyázzunk, szerintem sok a gagyi inkább keressünk rá a névre mielőtt megveszünk valamit. Boldog, boldogtalan készít szappant, natúrkozmetikumot is. Így nem győzöm kapkodni a fejem, amikor képbe akarok kerülni a magyarok által készített vagy tervezett termékekkel. Nem régiben fedeztem fel egy új vonalat, ahol szintén hemzsegnek nemzetünk kreatívjai. Ez pedig nem más, mint a porcelánok, kézzel készített tányérok, poharak és más használati tárgyak. A következőkben ismerkedjetek meg négy hazai alkotóval. 

A Kezemura az egyik legismertebb magyar kerámia márka, legalábbis ha azt nézzük, hogy a Googliban az ő nevére jött ki a legtöbb találat. A készítő, Somoskői Gábor több területen is végzett tanulmányokat mire a kerámiázásnál kötött ki. Már gyermekkorában lenyűgözte például a gyurmázás. Mindig vonzották a kreatív tevékenységek, így amikor otthon megunta egyforma bögréit fogta és készített magának egy sajátot. Később elkezdett megrendelésekre dolgozni és tovább is képezte magát a fazekasság területén. Leginkább egyszerű, visszafogott mintákkal dolgozik de a geometrikus formák is megjelennek bögréin, tányérjain. Itthon a Monoban vásárolhatjuk meg a Kezemura termékeit.

A Baantal márka virágos tányérjaira Instagramon figyeltem fel. Antal Balázs a Moméra járt, 2009-ben végzett tanulmányaival. “Összhangba szerveződött forma, megjelenés, jellegzetesség. Vonal, kontúr, szín, anyag, textúra. Ilyeneket, és ehhez hasonlókat találhatsz itt” - vallja magáról Facebook oldalán. Veszprém megyében, egy faluban született és már akkor is kreatív volt, mindig rajzolt. Véleménye szerint itthon porcelán készítőként nem lehet megélni, ő is foglalkozik mással. Termékeivel szeret meghökkenteni, nem a szokványos formákat használja viszont a funkció fontos számára. A Kék cica konyhája blog szerzőjének szakácskönyvében is megtekinthetjük az általa készített konyhai eszközöket.

Hitka Viktória munkáit nem lehet nem észrevenni. Vicces feliratokkal dobja fel a tányérokat, amiből eszünk. Az alap egy egyszerű fehér porcelán, amire kis virágok és egy “mai” felirat kerül fel. Naná, hogy az éttermek is rápörögtek, ha jól emlékszem a néhai Konyhában is feliratos tányérokból ehettünk. Már a középiskolában is művészeti ágú szakon tanult, díszítőfestő-restaurátorként végzett majd a Képzőn intermédián folytatta. Így nem meglepő, hogy nem csak tányér feliratozással foglalkozik, hanem fest, arculatot tervez és könyveket is illusztrál. Saját magát képzőművésznek vallja, a hétköznapokban pedig kislányát neveli. 

A Position Collective kicsit kilóg a sorból, hiszen ők leginkább bútorokat, lakberendezési tárgyakat gyártanak és nemzetközi piacra dolgoznak. De legújabb termékeik között megtaláljuk a kerámiákat is. A stúdiót 2010-ben alapították, amely a bútor tervezésen kívűl arculat kialakítással, belsőépítészettel is foglalkozik. Azóta  számos éttermet, kávézót rendeztek be a tervezőgárda bútoraival, lámpáival.  Az egyik ilyen például a Pozsonyi utcai My green cup nevű hely. Bútoraikra jellemző az ötvenes-hatvanas évek hangulata a visszafogottság és az időtállóság. Az indulás után néhány évvel egy pénzügyi szakember is csatlakozott a csapathoz, hogy felvirágoztassa a vállalkozást. Ők tehát nem csak szenvedélyből terveznek, hanem ebből is élnek meg.

Te, kinek a termékei vennéd meg?

A bejegyzés trackback címe:

https://l-style.blog.hu/api/trackback/id/tr2712412663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása