L-Style

L-Style

Divat a képernyőkön

2013. január 15. - L-Style

Igen, nem csak a sorozatokért rajongok, hanem a szélesvásznú képkockákért is. Szerencsémre a filmeseket már a divat izgalmas világa is megihlette, így számos filmet forgattak modellekről, tervezőkről is. Melyik modell vagy kreátor ne örülne, ha ilyen formában is meg lenne örökítve a jövő nemzedékeinek? Számomra a felülmúlhatatlan divatos alkotás Az ördög Pradát visel. Anne Hathaway pedig akkor nyerte el nálam a kedvenc színésznő díjat, amikor eljátszotta Andy-t, a szürke kisegérből stílusos kisasszonnyá változó asszisztenst. Gondoltam, összeszedek nektek néhány olyan divattal foglalkozó filmet, amelyek kevésbé ismertek, de mégis megéri rájuk időt szánni. Lapozás után jön a többi film!

Yves Saint Laurent: L'amour fou

A címből már tudhatjátok, ez a dokumentumfilm a legendás tervező, Yves Saint Laurent életéről szól. A filmben fontos szerepet játszik még Pierre Berge, aki Saint Lauernt élettársa volt. Tulajdonképpen ő a vezérfonal végig. Ha szeretitek a kreátor munkásságát és kíváncsiak vagytok arra, hogyan is érte el sikereit, tekintsétek meg a 2010-ben készült alkotást.

Picture me

A második film a modellek oldaláról mutatja meg a divatipar nem csak pozitív, hanem árnyoldalait is. Konkrétan Sara Ziff modell életét követhetjük végig, amiben benne vannak a milánói, párizsi divathetek is. 2002-ben kezdett modellkedni olyan neves márkáknak, mint a Calvin Klein, Marc Jacobs, a Burberry vagy a Prada. A hölgy célja az volt a filmmel, hogy bemutassa a modellipart, ahogyan ő nevezte ezt a szakmát. Amikor pályafutását kezdte, még csak 14 éves volt, de már arra kérték, hogy félmeztelenül álljon a kamerák elé. Szerintem biztos, hogy egy valós képet kapunk; annak, aki azt fontolgatja, hogy modellkedésbe vágja a fejszéjét, mindenképpen kihagyhatatlan mű.

 

Bill Cunningham New York

Mondhatni végighaladunk a divatvilág szerepelőin. A következő mű egy divatfotósról szól, de nem a klasszikus értelemben vett divatfotósról. Bill, a New York Times újság hivatalos fotósa, az “On the Street” és “Evening Hours” című rovatokért felelős. Már akkor lencsevégre kapta a New York-ban élőket, mikor még Scott Schuman vagy Yvan Rodic sehol sem voltak, de még a divatkedvelők sem habzsolták a fashion blogokat. A filmben a fotós 80. születésnapját ünnepli és még mindig biciklivel rója Manhattan utcáit. Érdekes lehet belekukkantani egy street style fotós életébe.

 

Diana Vreeland: The Eye Has to Travel

Nem csak a Vogue magazin oldalit olvashatjuk, ha igényes divatújságra vágyunk... hanem például kezünkbe vehetünk egy Harper’s Bazaart is. Kitalálhattátok, egy olyan személyről szól a következő filmünk, aki a Harper's Bazaar szerkesztésében játszott nem kis szerepet. Ő pedig Diana Vreeland, aki Anna Wintour előtt szerkesztette a Vogue-ot és aki 25 évet töltött a Harper’s Bazaarnál. Olyan forradalmi tettek fűződnek a nevéhez, mint egy divatfotóst elküldeni Egyiptomba fotózni, azzal az egy utasítással: “Gondolj, Kleopátrára.” A filmből a kevésbé ismert divatszerkesztő életébe és munkásságába pillanthatunk bele. Ajánlom azoknak, akik már megcsömörlöttek Anna Wintourtól.

 

Portfolio

Az eddig felsorolt filmek mind napjainkban készültek, utoljára viszont egy nyolcvanas évekbeli darabot ajánlok nektek. A Portfolio akkor készült, amikor a Studio 54 nevű diszkóban rázta mindenki New Yorkban. A filmben az akkoriban híres modelleket és fotósokat láthatjuk. Ez nem egy dokumentumfilm, itt a divatvilág sztárjai élesben beszélnek. Szerepelnek benne a ma is híres divatfotósok, Steven Meisel és Patrick Demarchelier is. A zenét is a nyolcvanas évekből kapjuk, Tina Turner és Rod Stewart dalolnak nekünk.

 

pw_22104641_Portfolio_1983_from_laserdi.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://l-style.blog.hu/api/trackback/id/tr995018974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása