L-Style

L-Style

Kaliforniai álom

2012. június 13. - L-Style

A divatvilágra különösen igaz, hogy ez az a közeg, ahol mindig történnek tündérmesék. Tegyük hozzá Amerikát is, ami még mindig sokakban a megváltás földjeként él. Tehát a divatvilág és Amerika, azon belül is Los Angeles. Most már elárulom nektek, hogy a napsütéses Angyalok Városában él egy testvérpár, akik 2005-ben hirtelen berobbantak az ottani fashion életbe. Jelenleg már szinte az összes nagy amerikai áruház polcain megvásárolhatjuk ruháikat. Ezek például a Barneys, Bergdorf Goodman a Harvey Nichols vagy a Colette. Munkájukat olyat nemzetközi hírességek viselik, mint  Cate Blanchett, Natalie Portman, vagy a first lady, Michelle Obama. Ők nem más, mint a Rodarte divatház, azaz Kate és Laura Mulleavy. Most pedig nézzük meg, miért is tündérmese az ő történetük.
rodarte-wwd-cover-325x455.jpg

A lányok a Berkeley Egyetem elvégzése után hazaköltöztek a családi házba. Kate nem akart múzeumban dolgozni, ami a művészettörténet diplomájához passzolt volna, és Laura nem akart angol professzor lenni. Így arra az elhatározásra jutottak, hogy megpróbálkoznak a divattervezéssel. Az első évet azzal töltötték, hogy horror- és anime filmeket néztek és a couture varrás technikákról olvastak. Tíz mintadarabot terveztek, Kate rajzolta meg a sketcheket az anyukájuk pedig megvarrta őket. Ezeket aztán elküldték postával több helyre New Yorkba. Majd láss csodát, a Women's Wear Daily felhívta őket, és rögtön címlapra is kerültek. Mindez nagyon gyorsan történt elmondásuk szerint. De nem csak, hogy címlapra kerültek  hanem a divat nagyasszonya, Anna Wintour is meglátogatta őket és azt a tanácsot adta nekik, -”Amit csináltok nagyon személyes és ezt tartsátok is meg -.”Ezután már szinte borítékolható volt a siker. Jött a New York-i Divathét, és a testvérek itt debütálhattak először a nagyközönség előtt. Természetesen mindenki rajongott a kollekcióért. Ezután következtek a díjak, amelyek nagyban segítették pályafutásuk továbbhaladását mind a mai napig. A fontosabbakhoz tartozik, a CFDA/Vogue Fashion Fund díja amely 50.000 dollár pénzjutalommal járt és egy mentorprogrammal a Gucci csoport vezetőjével. Az Ecco Domani Fashion Foundation díja segítette őket abban, hogy kapcsolatba kerüljenek a már említett luxusáruházakkal.

rodarte met gyűjtmény.jpgAz események ezután még gyorsabban pörögtek, néhány fontosabbak emelnék ki közülük. A 2008-as őszi kollekciójuk egyik darabja bekerült a Metropolitan Musuem of Art’s Costume Institute állandó gyűjteményébe. Szintén ebben az évben megnyerték, első nőként és amerikai tervezőként a Swiss Textiles díjat. Natalie Portman a 2009-es Oscar gálán viselte egyik darabjukat. De a sztárok nem csak a vörös szőnyegen hordják alkotásaikat, hanem a filmekben is. A Darren Aronofsky által rendezett Fekete Hattyú című film kosztümjeit is ők készítették. Ezenkívül több kollaboráció is fűződik a nevükhöz, ilyen az Opening Cermony-val létrehozott 2011-es őszi ready-to-wear kollekció.

   















Kanyarodjunk vissza a jelenhez, és pillantsuk át idei tavaszi-nyári gyűjteményüket. Az inspirációt, a Csipkerózsika és Vincent van Gogh festő szolgáltatta. A színeket az 1959-es mesében látták és azt kérdezték maguktól, ki más használhatott ilyen árnyalatokat. Ekkor találták meg a híres festő képeit, és használták mintáit ruháik díszítésére. Ettől az egyvelegtől vált az egész kollekció hipnotikussá és a már a Rodartétől megszokott különleges hatásúvá.

rodarte 1 kicsi.jpgrodarte 3 kicsi.jpg  

rodarte 4 kicsi.jpgrodarte 2 kicsi.jpg

rodarte 7 kicsi.jpgrodarte 6 kicsi.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://l-style.blog.hu/api/trackback/id/tr874576852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása