L-Style

L-Style

Egy egyedi tervező

2010. április 04. - L-Style

Jean-Charles de Castelbajac az egyik legextrémebb még a nem hétköznapi tervezők között is - szezonról szezonra megdöbbenést kelt kreációival. Kollekcióiban rendre olyan furcsa minták jelennek meg, mint például a Disney mesealakjai - Mickey egér, Bambi vagy a Muppet show figurái -, de néha előfordul, hogy sztárok képmásait látjuk viszont ruháin, például Michael Jacksonét. Ezeket a hajmeresztő kreációkat előszeretettel hordják a kitűnni vágyó hírességek: Katy Perry, Lady Gaga vagy a Gossip énekesnője, Beth Ditto. Nézzük, honnan ered ez a fantasztikus kreativitás, és hogyan jutott el idáig a tervező!

Jean-Charles de Castelbajac, művésznevén JC/DC, 1949-ben született francia szülők gyermekeként Marokkóban. Már nyolc éves korától gyűjtötte a különleges műtárgyakat és más hasonló holmikat, palackból készült sapkákat, leveleket, egyebeket, s gyűjtőszenvedélyét később kiterjesztette minden olyan tárgyra, amellyel saját kis világot építhet. 

Tizenhat éves korában vette meg első műtárgyait, egy kollázst és egy rayogramot, s ekkoriban döntötte el, hogy a menedzsmenttanulmányok helyett inkább újra a divat felé fordul. Ennek első lépése volt édesanyja divatházának, a Ko and Co-nak készített kollekció. Ezután karrierje beindult, megkapta élete legcsodálatosabb megbízását: fel kellett öltöztetni ötezer papot, ötszáz püspököt és a magát a pápát is párizsi látogatásuk alkalmából. Ennek a kollekciónak az alapötletét a Noé bárkája történetben feltűnt szivárvány adta meg, ami kitűnő vezérszálnak tűnt, hiszen a történet szerint Isten azt mondta Noénak:,amikor meglátja az égen a szivárványt, akkor lesz közte és az emberek között béke.

Első saját kollekciójával 1973-ban jelentkezett a kifutón, ami forradalmi gyűjtemény volt sokak számára. Ebben a kollekcióban olyan váratlan és egyben hétköznapi darabokat használt, mint a takaró, a géz kötszer vagy a vitorlavászon. Ezekből az egyszerű, mindennapi anyagokból alkotta meg egyedi stílusát, ami leginkább a sci-fi és a középkor keveredésével írható le. A nyolcvanas évek hozták meg a rajzfilmfigurák megszületését is, ezeket az elemeket azóta is szívesen használja a kreátor. De a rajzfilmek mellett a tervező kedvenc időszaka a középkor is, mivel szerinte ez a kor nagyon közel áll a mostani időkhöz. Castelbajac úgy véli, a középkorban is és most is a képzelet irányít. Munkásságához Kant idézetét kapcsolja: " Az intuíció koncepció nélkül nem lenne sikeres." A művész személyes mottója: "Én én vagyok, és én nem követek semmit." JC/DC sohasem követi a trendeket. A kezdeti munkái után a történelem és a hősiesség még most is állandó hatással van munkájára, a zenével és a rock and rollal együtt.

Legújabb, 2010/2011-es kollekciójának fő motívuma Bambi - a mesebeli őzgida több ruhán is megjelenik, és van, hogy az egész ruhát betakarja.

A cikk már itt is megjelent: http://cotcot.hu/divat/cikk/5977

 

Sztár stiliszta

Rachel Zoe az amerikai sztárocskák legfelkapottabb öltöztetője. Ő adja a ruhákat Paris Hiltonra, Mischa Bartonra, Lindsay Lohanre vagy Keira Knightley-ra. Ezt nem is olyan nehéz észrevenni, hiszen saját, kicsit hippis, etnós stílusát erőlteti ügyfeleire is. Sőt ugyanolyan csontsovány ő is, mint a fiatal celebek. Mára már egy könyvet is kiadott, és valóságshowja is van. Hatalmas befolyással rendelkezik a hollywoodi divatiparban. Utánanéztem, honnan is jött és hogyan jutott el idáig.

Rachel Zoe Rosenzweig néven született New Jerseyben, műgyűjtő szülőktől. Így nem is meglepő, hogy a családi lak tele volt Frank Stellas, minimalista festő vagy Barbara Kruger, cseh fotóművész képeivel. A kis Rachelt azonban csak édesanyja káprázatos ruhatára érdekelte. Olyan volt, mint egy cukorka bolt-mondta az állványokon álló vintage Dior és Balmain darabokra. Tizenhárom éves korában anyja elvitte Párizsba. "Összegyűjtöttem minden egyes dolláromat,amivel azonnal besétáltam egy Luis Vuitton üzletbe és vettem egy táskát."

Később pszichológiát és szociológiát hallgatott a George Washington Egyetemen, ahol találkozott jövőbeli férjével, a befektetési bankár Roger Bermannal. Gyermekük nincs, azonban van egy kalifornia birtokuk-Mission nyomatokkal díszítve. A karácsonyt St Barths szigetén töltik, a nyarat pedig St Tropezban.

Az egyetem után Rachel New Yorkba költözött,ahol a YM és Gotham magazinoknak dolgozott, mielőtt befutott stylist lett. Az első ügyfelei fiatal zenészek voltak, mint például Britney Spears és a Backstreet Boys-híresek de stílustalanok. Ezután Los Angelesbe ment, ahol egy ügynökség javaslatára elhagyta a Rosenzweig nevet.

Az igazi áttörést 2004 hozta, amikor is Nicole Richie-Lionel Richie lányát-stylingolására kérték fel,miközben Lionel Richie egyik klippjén dolgozott. De ahogy Nicole stílusosabban öltözött, teste is összezsugorodott. Elkezdték támadni, hogy anorexiába szenved. Állítólag Zoe más ügyfelei, mint Mischa Barton vagy Jessia Simpson is küzdött hasonló problémákkal, így egyes hírek szerint Rachelnek is köszönhető, a sztárok körében elterjedt iszonyatos soványság. Egy újságíró szerint, Zoe mottója: "A ruhákért élj, halj meg a divatért". A stylist asszony természetes tagadja ezeket a kritikákat. "Attól, hogy én vékony vagyok nem kell, hogy ügyfelei is azok legyenek én nem mondom meg nekik, hogy mit egyenek."

Sajnos, az igazságot sose fogjuk megtudni, így csak a híresztelésekre tudok alapozni. Zoe példáján is láthatjuk,ahhoz hogy sikeressé és gazdaggá válhass lehet annyi is elég hogy jókor jó helyen és időben légy.

   

süti beállítások módosítása