L-Style

L-Style

Alternatív fesztiválok itthon

2017. június 06. - L-Style

Az igazat megvallva nem vagyok egy nagy fesztiválozós típus, de azért a legtöbb nagy fesztiválra sikerült ellátogatnom az elmúlt évek során. Vagy ingyen jegyet kaptam, esetleg költséghatékony módon sikerült bejutnunk. De valahogy engem sosem vonzott ez a tömegben ugrálás, ráadásul kifizeted a belépőt, az oda utazást, szállást és akkor még nem ittál és nem is ettél. Úgy, hogy ebből a szempontból a Sziget a legjobb, az utazást és szállást megspórolom, hogy felszállok a Hévre. Viszont azt vettem észre, hogy egyre több kisebb fesztivált szerveznek itthon, most összeszedtem közülük néhányat.

90af19d8f282e5bab5b1a30e51f3ad7f.jpg

Fishing on Orfű

Az orfűi fesztivált már jó néhány éve tartják, egy kis városban Pécs mellett, az Orfűi-tónál. Könnyűzenei fesztiválnak vallják magukat, leginkább magyar előadókkal. Lovasi András házifesztiváljaként is emlegetik, az első egyébként 2008-ban volt. A szervezők nem csak az esti koncertekre, hanem a nappali programokra is koncentrálnak, amelyek leginkább az Orfű körüli történéseket jelentik. Idén lesz Punnany Massif, Szabó Balázs Bandája, Hiperkarma, Frenk és Middlemist Red is.

MésziStock

Kevésbé ismert családias kis feszt, Fejér megyében Zámoly mellett, amelyet egy baráti társaság alapított. Itt is fontos a zene mellett a művészet és a sport is. Idén lesz, például Aurevoir és Belau, akikről még életemben nem hallottam. Aztán lesz még főzőverseny, érdekességek az építészetről és sörkóstoló is. A rendezvény kitűnő példa arra, hogy az alulról szereveződő dolgoknak is van értelmük.

Bánkitó

A Bánkitó-fesztivál is egy tó köré szerveződött Nógrád megyében szintén jó pár éve volt az első. Korábban azt írták róla, hogy még nem is fesztivál, mert annyira kevesen vettek részt rajta. Fontosak az egyéb progaromok itt is, civil szerveződések, színházi előadások is lesznek. Az egész feszt alapja pedig egy fontos társadalmi probléma. A zene jellemzői, hogy progresszív, kortárs és folyamatosan megújuló. Ebbe beletartozik a az Uffalo Steez, a Zagar és a Csaknekedkislány is.
 

UbikEklektik

Még egy összművészeti fesztivál, Zebegényen a Dunakanyar mellett egy régi művésztelepen. A feszt célja a feltöltődés, kézműves sör iszogatás és a nemzetközi forgatag megtapasztalása. Szerintem szuper progi lehet egy hétvégi kikapcsolódásra. Itt is magyar előadókkal találkozhatunk, például a Szabó Benedek és a Galaxisok zenekarral a Blahalouisiana-val és a Bohemian Betyars-al is. 

Kexx Feszt

A Kexx Hajdúböszörményben egy fürdőkertben található, Miskolc környékén. Alnevükben extrémsport fesztiválnak hívják magukat, a zenei főirányzat pedig a hip-hop és más underground stílusok. Nézhetünk gördeszka, görkorcsolya és bmx bemutatókat az extrémitás jegyében. A fellépők közül nem hiányozhat a Hősök, Sub Bass Monster és a Cloud9+ sem.  

Neked mi a véleményed ezekről a fesztiválokról?

A bejegyzés trackback címe:

https://l-style.blog.hu/api/trackback/id/tr3112563699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cia jel s vonz 2017.06.07. 02:26:36

Inkább Debrecen az a Miskolc. :)

Párhuzamos György 2017.06.07. 08:02:16

Orfű: már rég nem "kisfesztivál", attól még, hogy nem egy ártéren, szigeten, vagy repülőtéren tartják, hanem bukolikus környezetben, már rég egy mainstream látványosság, bérletek már fél évvel a feszt előtt elfogynak.

MésziStock: inkább turisztikai-táborozós összeröff, mint igazi zenei fesztivál, viszont egész jónak hangzik

Bánkitó/UbikEklektik: igazi hipszter/instagramribanc-paradicsom, ide mennek azok, akiknek má' az Orfű is annyira mainstream, hogy förtelem

Kexx: bocsánatot kérek az általánosításért, de ide 80-as IQ fölött nem érdemes elmenni nem is az előadók, inkább a fesztivál közönsége miatt.

L-Style 2017.06.10. 13:54:05

@cia jel s vonz: Szia! Oké, Debrecen fél óra, Miskolc pedig 1 óra kocsival Hajdúböszörménytől.

L-Style 2017.06.10. 13:55:22

@rastapapa: Köszi, most ennyi fért bele. :)

L-Style 2017.06.10. 13:56:45

@Párhuzamos György: Úgy látom nagy szakértő vagy. Igen, Orfűről gondoltam, hogy már nem kis fesztivál. Ezek szerint már részt vettél az összes itt felsorolt fesztiválon?

Párhuzamos György 2017.06.12. 13:46:23

@L-Style: Kekszen és Orrfüvön :)))) már igen, a többit csak a weboldalaik/facebookjaik meg a fotók alapján "osztályoztam", de sztm nem tévednék, ha kimennék :)
süti beállítások módosítása