L-Style

L-Style

Inspiráló Nők: Sheryl Sandberg

2017. február 14. - L-Style

Azt hiszem, népszerű volt a blogon az Inspiráló nők sorozat, így gondoltam, folytatom, egyébként én is kedvelem ezeket a bejegyzéseket. Most egy olyan nőről olvashattok, akiről már valószínűleg hallottatok. Ugyanis nem másról, mint a social media világának egyik meghatározó személyéről, azaz a Facebook második emberéről lesz szó. Sheryl negyvenhét évesen tudhatja magáénak ezt a pozíciót. Rajta volt a Time magazin 100-as listáján, amely a világ legbefolyásosabb embereit nevezte meg.

Amerikai zsidó családban született, Washingtonban. Apja szemorvosként, édesanyja pedig francia irodalom tanárként dolgozott. Később szüleivel és két testvérével Floridába költöztek, ott is járta ki a gimnáziumot, kitűnő eredménnyel. Így jöhetett is a Harvard, Amerika legelitebb és legelismertebb egyeteme. Közgázt tanult, szakdolgozatának tanácsadója Lawrence Summers volt, aki akkoriban az állami szférában dolgozott. A diploma után mentorának, Summersnek köszönhetően a Világbanknál lett gyakornok. Ezután szintén egy világhírű cég következett, a McKinsey & Company, ahol egy évig dolgozott üzleti tanácsadóként. Majd újra az államigazgatás jött, a Bill Clinton - adminisztrációnál kapott munkát, a pénzügy részlegen. Aztán a Szilícium-völgybe sodorta az élet, ahol csatlakozott a Google cégéhez, hogy az online eladások növelésén munkálkodhasson. Mark Zukerberggel egy baráti, karácsonyi ünnepségen találkozott. Zuckerberg nem keresett az ügyvezető igazgatói pozícióba senkit, de amint találkoztak, azt gondolta, Sheryl tökéletes lenne erre az állásra.

Mindeközben Sheryl TED - beszédeket tart és megírta első könyvét is. Magyarul Dobd be magad címmel jelent meg, amit volt szerencsém olvasni. Egy kicsit sok benne a statisztikai adat, de jócskán tartalmaz személyes tapasztalatokat is. Összességében ösztönözi a nőket, hogy merjenek fizetésemelést kérni vagy magasabb pozícióra pályázni, legyenek ambiciózusak karrierjük során. Ugyanakkor azt is kimondja, hogy a szexizmus még mindig jelen van a munka világában. Valamint a nők saját maguknak generálnak problémákat az elfogadott nemi szerepekről. Szintén beszél a munkás élet és a magánélet összeegyeztetéséről, ami egy támogató férjjel könnyebben mendzselhető. Hangsúlyozza, hogy életünk során fontos a mentor szerepe, egy olyan valaki, akihez bármikor fordulhatunk segítségért. A könyv megjelenése után Rachel Thomas-szal megalapította a Lean In közösséget, hogy támogathassa a nőket céljaik elérésben. A szervezet inspiráló történeteket oszt meg, online kurzusokon és különböző üzleti találkozókon is részt vehetünk. 

Egy ilyen karrier mellett, ahogy már említettem, kiegyensúlyozott magánéletre van szükség. Fiatal korában azonban egy év házasság után elvált, de 2004-ben találkozott David Goldberggel. Ő is a tech világban mozgott, a Yahoonál és a Survey Monkey-nál is tevékenykedett. 2015-ben egy mexikói nyaraláson életét vesztette, miközben egy futópadon edzett.

Végül pedig itt egy idézet tőle: 

"A karrierépítés fontos eleme a kockázatvállalás, a növekedés preferálása, a kihívások keresése és az előreléptetés kiharcolása (természetesen mosolyogva)."

A bejegyzés trackback címe:

https://l-style.blog.hu/api/trackback/id/tr7612255802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása