L-Style

L-Style

Fél év Németországban

2016. február 10. - L-Style

Most egy kissé rendhagyó poszt következik, hiszen a személyes életemről lesz szó. Talán néhány évvel ezelőtt egy otthon maradt szilveszter éjszakám említettem pár dolgot magamról, de most annál is több következik. Mint azt észrevehettétek megint leállt a blog egy jó ideje, de ahogy az nálam lenni szokott emögött is személyes okok húzódnak.

Márciusban beletemetkeztem a munkába, a mesterdiplomám szakdolgozatába na meg persze ott volt a nyelvtanulás is. Aztán már teljesen kikopott a mindennapjaimból a blog, szeptemberben pedig nagy változás állt be az életemben. Mikor egyáltalán nem számítottam rá, elnyertem az Erasmus ösztöndíjat Németország egyik északi kisvárosába Klevébe. Szerencsére egy nem olyan régi törvény értelmében levelezős szakosan is elnyerhetem ezt az ösztöndíjat, bár a költségvetést jócskán ki kellett egészíteni így is, mégis rendkívül boldog voltam, mikor megtudtam az eredményt. Az én esetem kissé más, mint a megszokott Erasmus hallgatóké, lévén sokkal idősebb vagyok, mint az itt tanulók többsége, ráadásul az alapképzés elvégzése után nagyon kiszakadtam a “csak órákra járunk” státuszból.

Half a year in Germany

So this will be an unusual post about my personal life. Maybe I wrote something about me on New Year’s Eve some years ago, but now I'm going to tell a lot more. As you have noticed the blog has not been updated for a while and of course it happened because of personal reasons. In March I was busy with my work, my master thesis and of course learning German. Then I forget about the blog, and in September a big change happened. When I had not expected it at all, I won the Erasmus scholarship to a small town in Germany, Kleve.                                                                                      

Press "Tovább"!

12144769_10207789128029954_5278435421196890630_n.jpg

De most jöjjön a lényeg, milyen egy németországi kisvárosban élni? Azt nem mondanám, hogy izgalmakkal teli, de kellemes időtöltés azt bizton állítom. Kleve, Düsseldorftól másfél órára található, egy másik német nagyváros Köln is viszonylag közel van. Két héttel az iskolakezdés előtt érkeztem, az első néhány nap internet nélkül furcsán telt. Aztán megjött az egyik kollégiumi szobatársam és elkezdtük együtt felfedezni a környéket. Később megérkezett a harmadik lakó is és együtt jöttünk mentünk mindenhova. A nap legfontosabb eseménye az ebéd volt a menzán, ami az otthoni viszonylathoz képest nem olyan olcsó de drágának sem nevezhető. Illetve tényleg egy fajta közösségi tevékenységgé vált ez számunkra, megbeszéltük az aznapi, másnapi teendőket, történéseket. Klevében igazából nem sok minden történik és hiába egyetem város még így sem sok partizási lehetőség akad, bár tény én nem is ebből az indíttatásból érkeztem ide. Szerdánként elmehetsz egy helyre, ha kedveled a német zenéket és hétvégente havonta vagy két havonta egyszer az egyetem szervezett bulikat. Persze az azért egy nagyon jó dolog, hogy egy ital nagyker a koli mellett található. Általában ez mentette meg a hétköznapjainkat. No de az ok, amiért Németországot válaszottam a német nyelv elsajátítása volt, sajnos nem volt magas szintű a tudásom mikor ide érkeztem, olyan A2 környékén volt, ami a későbbiekben be is bizonyosodott. Több nyelvi órán is részt vettem egy héten kb. 10 órát különböző szinteken, de nem éreztem őket annyira hasznosak, valahogy a nyelvtanítási szokások itt másak az otthoniakhoz képest. De még előttem áll egy három hetes intenzív kurzus remélhetőleg jobb lesz!

It was surprising because I was a correspondent student in my college and I almost finished all of my courses. And also I knew it will be a small town, and oh my god I love Budapest, the bustle and knowing that there's always something happening in the city. But I was excited from the beginning. I think I saw Erasmus a bit different than the rest of the people who had this opportunity. First of all, I am much older than most of the students there, and also I got unused to just study everyday. So let’s start: how was living in a small town in Germany?

It was not full of excitement, but for me it was a nice time. I didn’t expected that it to be so good. Kleve is surrounded by Dusseldorf and Cologne, both of them are around one and half hour far by train. I arrived two weeks before everything started but fortunately one of my dormitory mate arrived two or three days later. Then the third flatmate also arrived, and we went together everywhere. The main programme was the mensa, where we ate lunch, it was our social event. We discussed everything that happened, plans for the week and everything else. So it does not matter that Kleve is a city with lot of international students, you don't have a lot of places to go out to. In the beginning of the semester the school organized some parties but later nothing, only one or two places with german songs of course. But it was really good, that a big drink wholesaler was in the neighbourhood; this often saved our weekdays. It was also really good that I have lived in a dormitory, which was close to everything, shops and city center.

12713897_10207779307334660_118368452_n.jpg

Maga az egyetem a Hochshule rendkívül felszerelt, modern a tanárok is felkészültek, olyan családias az egész. Mindenki ismer mindenkit, tényleg mint egy otthoni vidéki faluban, persze mindezt pozitív értelemben állítom. A legjobb Klevében, hogy mindössze 45 percnyire van egy közepes holland város Nijmegen. Na itt aztán nincs hiány a bulikból így ha mókázni támadt kedvünk bármikor átruccantunk. Illetve a szemeszter elején befizettünk egy bizonyos összeget, aminek köszönhetően kaptunk egy diákigazolványt, amivel a tartomány összes városába ingyen utazhattunk. Ezt ki is használva ellátogattunk Düsseldorfba, Kölnbe, Dortmundba, Aachenbe is és nem maradt ki Amszterdam sem. Nem sokára vége az itt töltött időmnek és mindenképpen hatalmas élményekkel lettem gazdagabb, rengeteg embert megismertem, örök barátokra tettem szert. Így, ha valaki is bizonytalankodott bármikor is egy Erasmusos félévben, ne tegye, élete legnagyobb élményét hagyná ki. Ja, még egy tanács egyiptomi fiúkkal ne kezdjetek, még véletlenül se!  

Anyway, it was not my intention to go out and party. I wanted to go to study German, which was unfortunately not successful. I attended a lot of German classes in different levels, but most of them were not useful. Teachers just wrote words randomly on the blackboard, I did not notice any curriculum which we followed. So in Kleve everyone knows everyone, like a countryside city here in Hungary. The best thing that a Dutch city, Nijmegen is 45 minutes far and with our semester ticket the journey was free. To get our semester ticket we had to pay an amount to the school bank account and got free transportation around the region. Thanks to this, we have been in Dortmund, Dusseldorf, Cologne, Aachen, Essen and of course Amsterdam too.

I gained great experiences, I met a lot of people and made really good friends. So if anyone was unsure of an Erasmus semester, just go, do not hesitate. And one more advice; be careful with Egyptian guys.

12039439_1666895926929957_2256218440579791484_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://l-style.blog.hu/api/trackback/id/tr398116644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása